Home Steek voor Steek Informatiepakket Foto-ExpositieTaallesLeesgroep Ontmoetingsdag Links Contact

STEEK VOOR STEEK kennismaken met elkaar...!

'Steek voor steek kennismaken met elkaar' is een ontmoetings- en borduurproject voor vrouwen (en kinderen) van alle leeftijden, nationaliteiten, culturen en levensbeschouwingen. Nederlandse en buitenlandse vrouwen willen vaak wel graag kennismaken met elkaar, maar ze weten niet zo goed hóe. De taal is een barriere.

Tonny van Sommeren, beeldend kunstenaar uit Rotterdam, bedacht een uiterst simpel maar zeer doeltreffend project. Ze bracht vrouwen bij elkaar die allemaal een of meerdere vierkante lapjes van 18x18 centimeter borduurden rond een bepaald thema.

De taal van de handen was in eerste instantie belangrijker dan de taal die men sprak! Toen de vrouwen zich eenmaal op hun gemak voelden kwamen de verhalen die bij de lapjes hoorden vanzelf, soms met handen en voeten! Zo leerden vrouwen elkaar kennen, hielpen elkaar en werden vriendschappen gesloten.

Alle lapjes werden samengevoegd tot een groot wandkleed en zo ontstond een prachtig kunstwerk waar iedereen geweldig trots op was en is! Dat superidee waaide over naar andere steden, zo ook naar Almere. In het seizoen 2004 - 2005 werden in Almere onder leiding van AVANTI diverse wandkleden gemaakt.

In het voorjaar van 2008 draait zo'n project opnieuw in PERPLEX, onderdeel van brede school Het Vlechtwerk in de Stripheldenbuurt in Almere-Buiten, adres: Flipjestraat 3.

Elke woensdagmorgen zijn vrouwen welkom van half 10 tot half 12 om elkaar te ontmoeten en samen te werken aan een wandkleed met als thema 'Herinneringen en toekomstdromen'. Het wandkleed is bestemd voor de centrale ruimte van Het Vlechtwerk. Deelname is gratis en kleine kindjes mogen mee. Aanmelden is niet nodig.

Elke deelneemster bepaalt zelf hoe lang ze meedoet. Kom dus vooral en breng je zus, moeder, vriendin, tante en buurvrouw mee! En als je niet kunt borduren leer je dat vanzelf en je kunt ook gewoon voor de gezelligheid en een kopje koffie komen!

Het Oranje Fonds maakt het project financieel mogelijk!


INFORMATIEPAKKET

informatiepakketVoor groepen elders in het land die ook zo'n borduurproject willen beginnen
is een informatiepakket te koop dat voor € 15,- te bestellen is bij de StiMOP. Het informatiepakket omvat een uitgebreide handleiding, een kleurrijk fotoverslagboekje van het ontstaan van het VREDESKLEED van De Kleden van
Almere, ansichtkaarten van alle kleden en nog wat ander klein materiaal.


FOTO-EXPOSITIE

Voor een klein bedrag is ook een foto-expositie te leen over het ontstaan van het VREDESKLEED. Die expositie bestaat uit 16 paneeltjes van 40x80 centimeter met prachtige kleurenfoto's en korte verhaaltjes.

vredeskleed

Het grote VREDESKLEED is naar Israel gegaan, maar er is gelukkig nog een
klein VREDESKLEED dat ook geleend kan worden voor een expositie.


TAALLES OVER HANDWERKEN

taallesVoor de buitenlandse vrouwen die meedoen aan een borduurproject is een taalles beschikbaar die voor € 2,50 inclusief portokosten te bestellen is.